Začněte se učit: Moterra SL Tech

 Moterra SL udělala od svého debutu před několika týdny odvážné prohlášení o schopnostech eMTB. V únoru Cannondale představila Moterra SL a recenze byly nadšené. Tento stroj je nejlehčí plně výkonné elektrické horské kolo, které kdy bylo vyrobeno.

Moterra SL je první trail bike s 150 mm zdvihu, který nabízí 85 Nm točivého momentu, 600 W+ výkonu a kapacitu 601 Wh, vážící pouhých 19,7 kg. Plná výkonnost a lehká agilita – je to třída sama o sobě.

Flexibilita

Nejprve se zaměříme na hmotnost. FlexPivot™ design řetězové vzpěry byl přizpůsoben, aby Moterra SL zůstala co nejlehčí. FlexPivot technologie se vyvíjela od počátku 2000 let a nyní je schopna zvládat delší zdvihy.

„Cílem FlexPivot architektury bylo vždy použít ji na kolech s delším zdvihem,“ říká Adam Opolka, designér horských kol v Cannondale. „Tvar a karbonová vrstva byly upraveny, aby pohodlně zvládaly širší rozsah.“

Úspora hmotnosti

Kromě FlexPivot Moterra SL šetří hmotnost i jinými způsoby. Návrh a integrace baterie a pohonného systému byly od počátku koncipovány tak, aby byly co nejlehčí.

„Naše kabeláž byla vyrobena na míru pro toto kolo,“ říká Roland Czuday, produktový manažer pro elektrická horská kola Cannondale. „Bez kompromisů – plný výkon, plný dosah, nízká hmotnost.“

Baterie

Moterra SL používá 600Wh baterii s nejnovějšími články typu 21700, které jsou lehčí a menší, ale s větším výkonem. Baterie byla vytvořena speciálně pro tento model, což umožnilo další snížení hmotnosti rámu.

Konečný výsledek

 Použití FlexPivot místo tradičních pivotů, stejně jako přizpůsobení baterie, pohonné jednotky a souvisejícího hardwaru namísto použití standardních komponentů, vedlo ke snížení hmotnosti. Byly tedy provedeny kompromisy jinde, aby se udržely celkové náklady na vývoj v rozumných mezích – například v oblasti odolnosti?

„Naše tisková akce v Portugalsku byla skvělá, s desítkami kol. Mnoho jezdců ta kola tlačilo velmi tvrdě po celé dny. A přesto jsme neměli žádné technické problémy,“ usmívá se Czuday. „Všechny testy byly tak intenzivní, že jsme nebyli nervózní, ale stále to bylo dobré, takže myslím, že jsme dosáhli svého cíle.“

zdroj: cannondale.com
 
×

Splátková kalkulačka ESSOX

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.